A t/m Z
Nico Vrielink
Dat Nico kunstenaar zou worden stond al vroeg vast. Zijn aangeboren talent voor tekenen openbaarde zich al op de basisschool en hij werd daarin aangemoedigd door zijn ouders. Na het doorlopen van de kunstacademie en de lerarenopleiding voor tekenen/schilderen gaf Nico korte tijd les maar besloot al vlug dat het vak van docent niet aan hem besteed was. Hij kreeg zijn allereerste expositie in een bar in Eindhoven waarbij prompt de helft verkocht werd. Op dat moment besloot hij: ik word fulltime kunstenaar. Niet wetende welk succesverhaal er zou volgen…
 
Tijdens een vakantie in Singapore ontmoet hij Jeane, die zijn vrouw en muze zou worden. Bezeten door  haar schoonheid en liefde schildert hij haar, keer op keer, steeds in verschillende houdingen en afhankelijk van waar ze wonen, ook in een ander decor.
 
Dat hij goed kon tekenen en schilderen had Nico al bewezen, maar in die allereerste jaren van zijn kunstenaarschap ontwikkelde zich al vlug de ondernemer in hem. Met een flinke dosis lef en bravoure weet hij zijn werk onder de aandacht van het grote publiek te krijgen. Niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland verkocht hij de ene na de andere tentoonstelling uit. De vraag naar zijn werk, en met name naar schilderijen van zijn vrouw Jeane, bleef stijgen. Exposities over de hele wereld volgden, ruim 500 in wel 20 verschillende landen. De ene nog succesvoller dan de andere. 25 jaar en 6000 schilderijen later kan Nico Jeane uit zijn hoofd schilderen en bekruipt hem de behoefte om ook ander werk te maken.

Vrielink is kunstenaar pur sang, hij MOET simpelweg iedere dag  tekenen of schilderen. Met een enorme gedrevenheid verwerkt hij zijn dagelijkse indrukken en emoties op doek of papier. Zijn werk is altijd een directe reflectie van zijn eigen leven.  Waar hij vroeger vooral de liefde voor zijn (ex)vrouw Jeane uitte in sensuele portretten van haar, laat Nico nu veel meer van zichzelf zien. We zien Vrielink voorbijkomen in zijn nieuwe werk als krachtige stier, trouwe hond en oude wijze man.  Na bijna 40 jaar kunstenaarschap is het werk geëvolueerd van projectie naar zelfreflectie. Je voelt daarin een zeker existentialisme, wie ben ik en wat definieert mij? Het antwoord daarop is voor de oplettende kijker niet moeilijk te ontdekken. Passie. Voor zijn kinderen en de vrouwen in zijn leven, voor de omgeving waar hij woont en zijn honden, voor de kunst, maar bovenal voor het leven zelf.
 
 

Terug naar overzicht